×
Gençler Afete Hazırlanıyor
 17.11.2024
  SORGUN GENÇLİK DERNEĞİ
 188 kez okundu
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve Sorgun Gençlik Derneği (SORGED) koordinatörlüğünde Erasmus+ Gençlik Katılımı programı kapsamında hazırladığımız "Gençler Afete Hazırlanıyor" projemizin sözleşmesi imzalandı.

Projemizle afet önleme, hazırlık ve iyileştirme stratejilerini geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje, gençler ve gençlik çalışanlarının afet yönetimi konusundaki becerilerini geliştirmeyi ve katılımcı kuruluşlar arasında uzun vadeli ortaklıklar kurmayı amaçlamaktadır. Doğal afetler konusunda gençler, gençlik çalışanları ve karar alıcılar bir araya gelecek ve afetlerde gönüllülük, afet önleme, afet yönetiminde risk değerlendirmesi, acil durum planlaması ve kriz iletişimi konuları ele alınacak. Proje ile, gençler ve gençlik çalışanlarının afet yönetiminde risk değerlendirmesi, acil durum planlaması ve kriz iletişimi gibi temel yetkinlikleri geliştirilecektir. Kurumlar ve gençler arasında bir ağ ve gönüllü takımları oluşturulacaktır.

Türkiye, pek çok afet türünün önemli sıklıkta yaşandığı bir ülke. Deprem, heyelan, sel, çığ gibi birçok doğa kaynaklı afetin yanı sıra jeopolitik konumu nedeniyle beşeri kaynaklı afet diyebileceğimiz insani krizlerle de sıkça karşı karşıya kalabiliyor. Afetler nedeniyle uğranılan can ve mal kayıpları ile ekonomik kayıplar açısından Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerlerin sıklıkla yaşandığı bir ülkedir. Su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın ve maalesef en yıkıcısı olan deprem. Türkiye’de ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ile 6 arasında değişen bir çok deprem meydana geliyor. Ülkemizde yaşanan depremler dünyadaki depremlerle kıyaslandığında vermiş olduğumuz can kaybı sayısıyla dünyada üçüncü sıradayız. Depremden etkilenen insan sayısı açısından ise sekizinci sırada yer alıyoruz.

Ülkemizde son yıllarda 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde,1999 Gölcük (Kocaeli) Depremi (7,4), 1999 Düzce Depremi (7,2), 2003 Bingöl Depremi (6,4), 2011 Van Depremi (7,2), 2020 Elazığ Depremi (6,8), 2020 İzmir Seferihisar Depremi (6,6) ve son olarak Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve  11 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremlerde vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti. Büyük can kaybına ve geniş çaplı hasara neden olan bu depremler, ülkemizde afet yönetimi konusunun tekrar gözden geçirilme zorunluluğunu acı bir şekilde ortaya koydu.

Projede 1 eğitim, 1 çalıştay ve 1 zirve programı düzenlenecek. Eğitim Niğde ilinde düzenlenecek. Çalıştay İstanbul'da, Zirve programı ise Yozgat'ta düzenlenecektir. Projeye 18-30 yaş aralığında, toplamda 100 genç katılım sağlayacaktır.  Projenin tamamlanmasından sonra bir politika metni oluşturulacaktır.
Copyright 2021 © Tüm Hakları Saklıdır. Web tasarım Medyatör