×
Kitap okuyup, tarihi tanıdılar
 24.07.2022 20:51:59
  SORGUN GENÇLİK DERNEĞİ
 1680 kez okundu
 "Kitap Sizden Çay Bizden" kitap okuma günlerimizle gençlere okuma kültürünü kazandırmak ve farkındalık oluşturmanın yanı sıra ilimizin keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerini de gençlere tanıtmaya devam ediyoruz.

📍Bugün Ahmet Uslu Dutluk Parkında okuduk kitaplarımızı. Çayımızı yudumlarken Avrupa Fırsatları hakkında konuştuk. Keşfedilmeyi bekleyen Çadır Höyük ve Kerkenes Harabelerini gezdik.

SORGED Yönetim Kurulu Başkanı Halil Uğuz, kitap okumayı sürdürülebilir hale getirmek ve sürekli kitap okumayı alışkanlık haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Teknolojinin günlük hayata girmesi ile artık gençlerin çok fazla okumadığını ve zamanının büyük bölümünü sosyal ağlar üzerinde geçirdiğini kaydeden Uğuz, kitap okuma projesiyle bir farkındalık oluşturmayı istediklerini ifade etti.

Başkan Uğuz, bu etkinlikle gençleri bir nebze de olsa sosyal ağlardan uzaklaştırmak istediklerini, ayrıca ilçelerimizdeki yeni yerleri keşfettiklerini kaydetti.
Uğuz, “Kitap okumak için ne yapabiliriz, gençleri nasıl okumaya yönlendirebiliriz diye düşündük ve önceden sadece Sorgun’da yaptığımız etkinliğimizi pandemi döneminde E-Kitap kulübü yaparak online kitap okuma etkinliğiyle sürdürdük. Her hafta bir kitap seçip sonunda kitap analizi yapıyorduk. Pandemi dönemi bittikten sonra “Kitap Sizden Çay Bizden” etkinliğini devam ettirmeye karar verdik. Geçen sene Keşf-i Yozgat projemiz vardı, bu projemiz kapsamında gördük ki gençlerimiz Yozgat’ı hiç tanımıyor. Aslında çevredeki illere çok gidiyoruz Kapadokya, Amasya, Tokat gibi birçok yerleri geziyoruz. Oralar da güzel ama öncelik bizim Yozgat’ımızın olmalı. Yozgat turizm potansiyeli olan bir şehir ve ben bu şehrin turizmle kalkınabileceğine inanıyorum. Geçen seneki Keşf-i Yozgat projemizin amacı gençlerimize Yozgat’ı tanıtmak ve şehrimizin turizmle kalkınabileceğini göstermekti. Gençlerimiz “Yozgat’ta böyle yerler mi varmış?” deyip bunun devamını istediler. Bizde bu sene sadece gezi olmasın ama Yozgat’ın farklı güzelliklerini keşfederken bir saatte kitap okuyalım dedik. Gerçekten günümüzde teknolojinin gelişmesi ile kitap okuma oranımız çok fazla düştü, bizde gençlerimizle bir saate olsa haftada bir kitap okuyalım, hem de o doğal güzellikler içerisinde çayımızı içelim, sohbetimizi yapalım istedik.

Bu tür etkinlikler gençlerimizi sosyalleştiriyor, kaynaştırıyor ve gençlerin birbirine karşı ön yargılarını kırmasına vesile oluyor. Hiç birbirini tanımayan gençlerimizin sohbet edip birbirlerinden bir şeyler öğrenmesi çok kıymetli. Bugün bu arkadaşlarımız belki evinde oturup televizyon izleyecekti veya sosyal medyada sörf yapacaktı veya bir kafede arkadaşlarıyla sohbet edecekti. Ama bugün buraya gelip ilk defa Kerkenes harabelerini görmek, Çadır höyük’ü görmek, parkta tanımadığı kişilerle kitap okumak gerçekten gençlere farklı şeyler katıyor. Yeni yerler keşfediyoruz ve gençlerimiz sosyalleşiyor” dedi.

“Kitap Sizden Çay Bizden” etkinliğiyle sürekli kitap okumayı alışkanlık haline getirmeyi amaçladıklarının altını çizen Başkan Uğuz, “Proje kapsamında bugün Sorgundayız. Burada Çadır Höyük ve Kerkenes Harabelerini keşfettik. İlerleyen günlerde Sarıkaya’da, Akdağmadeni’nde ve Kazankaya Kanyonu’nda kitap okumaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Gençlerden günün değerlendirmesi
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu olan Veysel Acun; “SORGED’ le tanışmam yaklaşık bir yıl öncesine dayanıyor. Gençlerin gelişmesi için, gelişmelerinde aktif rol alan bu derneğe projelerine ve etkinliklerine katılmak büyük keyif veriyor. Bugünde geleneksel kitap okuma etkinliklerimizi Sorgun dutluk park’ta gerçekleştirdik. Daha sonar Kerkenes harabeleri, Çadır höyük gezilerimiz oldu. Tarihimizi anlamamız açısından güzel bir gezi oldu. Yeni insanlarla tanıştık bu tür etkinliklerin devamının gelmesini umuyorum” dedi.

Rüvayda Yıldırım; “20 Yaşındayım bu yıl üniversite sınavına girdim. SORGED etkinliklerine ilk defa katılıyorum. Bugün Sorgun dutluk park’ta kitap okuduk. Gayet güzel ve verimli geçti. Daha sonra Çadır höyük ve Kerkenes harabelerine gittik. Özellikle arkeologlarla konuşmamız çok bilgilendiriciydi. Yozgat’tın tanıtılması, tarihinin tanıtılması çok güzel oldu. SORGED etkinliklerine katılmayı istiyorum. Bu etkinliği düzenleyen Halil Uğuz’a ve SORGED’e teşekkür ediyorum.”

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümü 3. Sınıf öğrencisi olan Merve Evcil; “Bugünkü etkinliğimiz kitap okuma ve geziydi. Kitap okumanındı gayet verimli olduğunu düşünüyorum. Hem okuduk hem gezdik. Çadır höyük ve Kerkenes harabelerini gezdik, tarihi bilgi edindik. Bizler bu etkinliklerle kendi ilimizin tarihini tanımış oluyoruz, bundan dolayı SORGED’e teşekkür ediyorum. Yozgatlıyım tatil için geldim daha önce buraları görmedim, SORGED buna vesile oldu. Sonraki etkinliklere de katılmayı düşünüyorum.”
Copyright 2021 © Tüm Hakları Saklıdır. Web tasarım Medyatör