Romanya Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen Erasmus+ KA1 Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği Programı kapsamında "INVESTING IN IMPACT" isimli Eğitim kursu, Sorgun Gençlik Derneğinin (SORGED) de aralarında bulunduğu 10 ülke ile 36 katılımcıyla Romanya’nın Arad şehrinde gerçekleştirildi.
Faaliyetlerde amaç olarak, sosyal girişimcilik becerilerin kazanılması, bir işbirliği ağının geliştirilmesi diyen Sorgun Gençlik Derneği (SORGED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Uğuz, “sosyal işletmeler için uyarlanmış bir iş planı geliştirilmesi, sosyal ekonomisi ve uluslararası düzeyde dayanışma ile ilgilenen aktörler için iyi bir uygulama bulunması gibi faktörler öngörülmüştür” dedi.
Sorgun Gençlik Derneği (SORGED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Uğuz yaptığı açıklamada şöyle konuştu; Sorgun Gençlik Derneğinin (SORGED) de ortak olduğu Romanya Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen Erasmus+ KA1 Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği Programı kapsamında "INVESTING IN IMPACT" isimli Eğitim kursu; Romanya ev sahipliğinde Fransa, Almanya, Yunanistan, İspanya, Avusturya, Litvanya, İtalya, Bulgaristan ve Türkiye ortaklığında 10 ülkeden 36 katılımcı ile 13 - 19 Haziran tarihleri arasında Romanya'nın Arad şehrinde uygulanmıştır. Derneğimizi ve ülkemizi Abdullah Enes Kılıç ve Onur Gültekin temsil etmiştir.
Katılımcılar organizasyona kendi organizasyonlarının sunumlarını ve ülkelerindeki sosyal ekonomiyi güzel uygulamalar eşliğinde sunarak başlamışlardır. Faaliyetlerde amaç olarak; sosyal girişimcilik becerilerin kazanılması, bir işbirliği ağının geliştirilmesi, sosyal işletmeler için uyarlanmış bir iş planı geliştirilmesi, sosyal ekonomisi ve uluslararası düzeyde dayanışma ile ilgilenen aktörler için iyi bir uygulama bulunması gibi faktörler öngörülmüştür.
İş ve hayat dengesinin kurulması, 21. yüzyılda işletme yönetimi toplantısı, sosyal ekonomi iş planı şablon, sosyal ekonomi iş planı uygulamalı isimli bölümler yapılmıştır. Projenin son gününde projenin uygulandığı Arad şehrine yakın olan Timisoara şehrine gezi düzenlenmiştir.
Faaliyetlerde atölye çalışmaları, sunumlar, takım çalışmaları gibi yaygın ve sargın öğrenim metotları kullanılmıştır. Faaliyetin son gününde Avrupa Komisyonu tarafından bir eğitim deneyimi ve bir yaygın öğrenme dönemi olarak tanınmasını sağlayan ve proje süresince edindikleri bilgi, becerileri ve kazanımları youthpass sertifikası olarak katılımcılara verilmiştir.
Derneğimiz bünyesinde 2015 yılında 30 genç ücretsiz yurt dışına çıkarak farklı alanlarda proje faaliyetlerine katılmıştır. 2016 yılında Derneğimiz gençleri ücretsiz yurt dışına göndermeye devam ediyor. Derneğimiz 2016 yılında ise 100 genci ücretsiz yurt dışına göndermeyi hedefliyor. Ayrıca 31 Temmuz – 08 Ağustos 2016 tarihleri arasında 10 genç arkadaşımız Polonya ülkesinde farklı bir projeye katılacaktır” diye konuştu.
GENÇLER NEDEN PROJEYE KATILMALI?
“Öncelikle bu projeler Gençlere güç katıyor. Gençler; bu projelerle Motive olup, sosyal, kültürel ve kişisel gelişim anlamında kendilerini geliştirebiliyorlar. Bir AB ülkesinde ücretsiz olarak farklı etkinliklere ve eğitimlere katılabiliyorlar.
Bu projeler kapsamında gençlerin kendilerine özgüvenleri artıyor. Projeler kapsamınsa verilen ve önemli olan bir belge olan “Youthpass” Sertifikası sahip olabiliyorlar. Youthpass gençlik programı kapsamında yaygın ve sargın öğrenimin tanınmasına ve belgelendirilmesi için önemli bir sertifikadır. Hiçbir gencin eğitim, sosyal ve kültürel deneyimine bakılmaksızın her gencin alabileceği bir belgedir. Bu sertifika sayesinde gençler kişisel öğrenme süreci, uyum sağlama, fikirleri hayata geçirebilme gibi kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlamaktadır. Yine bu sertifika sayesinde gençler CV’lerini güçlendirerek iş bulmaları kolaylaşıyor.
Projelerin gençlere kattıklarına devam edersek; Projeler sayesinde Gençlerin Avrupa Vatandaşlığı bilinci artıyor, Lider olmalarına, inisiyatif alabilmelerine ve empati yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlamaktadır.
Farklı kültürlere sahip ama aynı amaç uğruna ilçemize gelen farklı din, dil ve ırka sahip olan gençler, ilçemizdeki gençlerle birlikte sorunların üstesinden gelebileceklerini görmekte ve farklı kültürlerdeki insanlarla tanışma fırsatı bulmaktadır.
Gençler; Avrupa’da birlikte yaşayabileceklerini ve çalışabileceklerini herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğinin farkına varıyorlar. Yine bu projeler sayesinde Gençler birbirlerini tanıyarak, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı önlenmektedir. Ayrıca gençlerimizin en büyük sorunu olan İngilizce dil öğrenmelerine de katkı sağlamaktadır.
AB Projeleri sayesinde Dernek üyelerimizden birçok arkadaşımız kendilerini geliştirerek farklı alanlarda iş sahibi oldular.
Bu projelere katılmak tamamen ücretsiz olup, kendini geliştirmek isteyen tüm gençleri derneğimize bekliyoruz. Derneğimiz ve Faaliyetlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için web sayfamızı (www.sorged.org) ve Facebook sayfamızı takip edebilirler (https://www.facebook.com/SORGED) Ücretsiz bu fırsatlardan yararlanmak isteyen tüm Gençleri Bekliyoruz.”
Habere ulaşmak için lütfen tıklayınız...
|