KOMŞUDA HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
Dilimizde “komşu” ve “komşuluk” kavramları ile ilgili birçok atasözü ve deyim bulunuyor. Bilindiği gibi bunlardan bir tanesi de “Komşudan ateş almak.” Ben de komşuya ateş almaya değil ama hizmet içi eğitim semineri almaya gittim.
Yunanistan’ın Patras şehrinde8-12 Mart 2010 tarihleri arasında düzenlenen hizmet içi eğitim seminerine katıldım. Organizasyon Patras Üniversitesi’ne bağlı Akademik Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü (Research Academic Computer Technology Institute, RACTI) tarafından düzenlenen yapılmıştı. Eğitim semineri, Eğitsel Yazılımların Matematik Eğitimine ve Öğretimine Olan Katma Değeri (Educational Software As An Added Value For Mathematics Teaching and Learning) konuluydu.
Açıkçası gitmeden önce birçok önyargım vardı Yunanistan’a karşı malum ilişkilerimizden ötürü. Ama inanın orada gördüğüm misafirperverlik ve hoş ortam bütün bu önyargılarımın ortadan kalkmasına sebep oldu. Ayrıca farkına vardığım bir başka konu ise aslında Yunanlılar ile ne kadar da ortak paydalarımız olduğuydu. Yiyecekler, bazı huylar gibi. DillerindeTürkçemizde bulunan birçok kelime bulunuyor. Komşumuz ile birçok ortak noktamızın olduğunu orada gördüm.
Eğitimde ülkemiz hariç; Belçika, Danimarka, İsveç ve Romanya’dan toplam beş katılımcı vardı. Grubun küçük olmasından da kaynaklanan bir sıcaklık içerisinde eğitimimizi tamamladık. Almış olduğum bu eğitimin mesleğim açısından çok gerekli olduğunu gitmeden tahmin edebiliyordum. Fakat eğitmenlerimizin de özverisi ile bunu bir kez daha anlamış oldum. Eğitim süresince biz matematik öğretmenlerine eğitim ve öğretim sürecimizde kullanabileceğimiz, öğrencilerimize daha iyi ve daha eğlenceli bir eğitim ortamı oluşturabileceğimiz matematik ile ilgili birçok yazılım tanıtıldı ve uygulamaları yaptırıldı. Katılımcılar kendi ülkelerindeki eğitim sistemleri ve güzel uygulamaları hakkında bilgilendirme yaptı. Bunun, benim ufkumda olduğu kadar diğer katılımcıların da ufkunda ne kadar faydalı bir genişlemeye sebep olduğunu sohbetlerimiz sırasında fark ettim.
Ayrıca programın bir bölümünde yaptığımız kültürlerarası gecede her birimiz kendi ülkemiz ve kültürümüz hakkında diğer katılımcılara ve organizatörlere bilgi vererek tanıtma imkânı bulduk. Getirdiğimiz yiyecek, içecek ve hediyeleri sunduk.
Organizatörlerimiz eğitim seminerinin konusu olan matematik ile ilgili eğitsel yazılımların kendi ülkelerindeki uygulamasının nasıl olduğunu bizlere göstermek için bizi yerelde bir eğitim kurumuna götürerek incelemelerde bulunmamızı sağladılar. Faydalı geçen bu ziyarette bir derse girerek gözlem yapma olanağı da bulduk. Öğrenciler ile öğretmenleri aracılığıyla sohbet ettik.
Programın bir bölümünde ise ufak bir şehir turu yapıldı. Bu tur süresince bölgenin bizim Ege ve Akdeniz bölgelerimize ne kadar benzediğini gördüm. Tabii ki bir Akdeniz sahası olduğu için bunun böyle olması pek de şaşırtıcı değil.
Eğitimin sonunda birçoğumuzun okullarının profilleri uygun olduğu için başta Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri başta olmak üzere, e-twinning gibi projeler içinkatılımcılar ile gelecekte çeşitli projelerde ortaklık yapmak için sözleştik. Kısacası bu eğitim semineri hem kişisel gelişimim için hem de mesleki kariyerim açısından benim için çok faydalı geçti.
BURAK ZEKİ GÜNEŞ
EYÜP/İSTANBUL
ZEKAİ DEDE ORTAOKULU
MATEMATİK ÖĞRETMENİ