×
Sivil Toplum ve Gönüllü Yönetimi Eğitimi
 17.11.2021 10:08:43
  SORGUN GENÇLİK DERNEĞİ
 1653 kez okundu

Gençlik Projeleri Destek Programı (2020-1) kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen, Sorgun Gençlik Derneği koordinatörlüğünde ve Sorgun Gençlik Merkezi işbirliğinde yürütülen “Genç Değişim, Genç Gelişim” başlıklı proje çerçevesinde "Sivil Toplum ve Gönüllü Yönetimi Eğitimi" düzenlenecektir.

Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan, ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak ya da genel olarak toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, bir toplumsal girişime ya da bir sivil toplum kuruluşu (STK) bünyesindeki etkinliklere destek olması biçiminde tanımlanabilir. Gönüllüler; bilgi, deneyim, enerji, hoşgörü, paylaşımcılık, iyi beşerî ilişkiler, profesyonel yaklaşım, sorumluluk üstlenme gibi niteliklere sahip olabileceği gibi, bu nitelikleri taşımadığı halde toplum için bir şey yapmak isteyen bireyler de olabilir. Bir gönüllünün taşıması gereken ilk ve vazgeçilmez nitelik samimi olarak “gönüllü” olmasıdır. 

GÖNÜLLÜLÜK BİREYE NELER KAZANDIRIR?

✔ Gönüllü olarak yapılan etkinlikler, sonunda bir kazanç beklentisi güdülmese de, bireylere çeşitli nitelikler kazandırabilir. Özellikle, henüz öğrencilik aşamasında olan, meslek yaşamına atılmamış ya da profesyonel yaşamdan uzak, toplumsal işbirliği deneyimi olmayan vb. bireyler için, bir STK bünyesinde diğer gönüllü ve profesyonel ekiple birlikte çalışmak, bireyin başka toplumsal projelerde kendine güveninin artmasını sağlayacaktır.

✔ Toplum yararına gönüllü çalışan bireylerin toplum içindeki saygınlığı artabilir ve toplum tarafından takdir edilebilir. Bu saygı ve takdir, gönüllünün hizmet götürdüğü hedef gruplardaki bireyler tarafından gösterilebileceği gibi, sivil toplum camiası ya da toplumun geneli tarafından da ifade edilebilir. Gönüllüler, diğer bireylerin toplumsal çalışmalara katkı sağlaması açısından da örnek oluşturur. Gönüllünün gördüğü saygı ve takdir, hiç bir şekilde, hizmet götürdüğü grubun bireylerinden ya da diğer insanlardan kendini daha üstün görme hakkını vermez. 'Alçakgönüllülük', gönüllülüğün erdemlerinden biri olmalıdır.

✔ Benzer biçimde, ekip çalışması deneyimi olmayan gönüllüler, belli bir hedef doğrultusunda uyum, işbölümü ve işbirliği gerektiren bir disiplinle çalışmayı öğrenerek kendilerini geliştirebilir, yeni beceriler edinebilir. Ekip içinde daha geniş sorumluluklar üstlenen ve ekibin eşgüdümünü yürüten bireyler ise, bu süreçte liderlik niteliklerini geliştirebilir.

✔ Çevresi geniş olsun olmasın, bir birey, gönüllü çalışmalar sayesinde çevresini genişletebilir ve yeni arkadaşlıklar kurabilir. Toplumsal ilişkileri gelişmiş olmayan bireyler için gönüllü çalışma, önemli bir sosyalleşme olanağıdır. Bu süreçte bireyin topluma karşı duyarlılığı da gelişir.

✔ STK'nın çalışma sahası ya da gönüllünün dahil olduğu etkinlik, daha önce hiç tanımadığı bir sahaya adım atmasını sağlayabilir, hatta yaşamında yeni ufuklar açabilir.

Bu eğitim programı ile 17-30 yaş arası hedef kitlenin örgütlenme, sivil toplum bilinci, örgütlenme çeşitleri, gönüllülük bilinci konularında farkındalık kazanarak; aktif vatandaş olarak gönüllü faaliyetlere katılım oranlarının arttırılması amaçlanmaktadır.

Eğitim programında katılımcılar tartışma grupları, öğrenme odaklı oyunlar, grup çalışmaları gibi yöntemlerle aktif katılımı sağlanacak. Gönüllülük ve sivil toplum konusunda farkındalık kazanacak ve gençler toplumsal sorunların çözümüne yönelik STK'larda gönüllü olarak projeler geliştirme konusunda motivasyon kazanmaları beklenmektedir.

Sivil Toplum ve Gönüllü Yönetimi Eğitimi
📅 27-28 Kasım  🕗 09:30'da başlayıp, 17:30'de sona erecek.

17-30 yaş arası gençler başvuru yapabilir.

- Kontenjan 30 katılımcı ile sınırlıdır.

- Öğle yemeği, çay, kahve ve ikramlar ücretsiz karşılanacaktır.

- Yozgat merkez ve ilçelerinden katılacak gençlerin yolculuk ücretleri ödenecektir.

📍 Safa Sorgun Termal Otelin eğitim salonunda düzenlenecektir. 

❗ Eğitim ücretsiz ve Katılım Belgelidir.

❗ Eğitim yüz yüze düzenlenecektir. Dolayısıyla eğitime sadece Yozgat bölgesinde ikamet eden gençler başvuru yapabilir. 
Konaklama yapılmayacaktır. Yozgat dışından yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.)

Kontenjan 30 katılımcı ile sınırlıdır. Kontenjanının dolması ile başvuru formu kapatılacaktır. Dolayısıyla lütfen başvurunuzu en kısa sürede yapınız. Başvurusu olumlu olan katılımcılara eğitim hakkında SMS gönderilecektir.

Başvuru için lütfen ▶ bu formu doldurunuz..

COVID-19 TEDBİRLERİ
🔸Eğitim süresince katılımcılara dezenfektan tedariği sağlanacak.
🔸Eğitim süresince maske takılacak ve sosyal mesafe kurallarına uyulacak.
🔸Eğitim salonları sürekli havalandırılacak ve dezenfekte edilecek.
🔸Tüm katılımcıların ateşleri ölçülecek, HES kodları kontrol edilecek, HES kodu olmayan eğitime alınmayacak ve risk taşıyan katılımcıların eğitime katılmasına izin verilmeyecek.

Projeler ve eğitimlerimizden haberdar olmak için Telegram grubumuza katılabilirsiniz. Katılmak için lütfen buraya tıklayınız...

Bütün sosyal medya hesaplarımıza bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bu proje, Gençlik Projeleri Destek Programı (2020-1) kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.

Copyright 2021 © Tüm Hakları Saklıdır. Web tasarım Medyatör